Grill na działce… samo zdrowie, czy niekoniecznie?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

 

Sezon grillowy można uznać za otwarty. Długi majowy weekend dla wielu Polaków jest pretekstem do pakowania koszyków piknikowych i wyjazdu na działkę, o ile oczywiście ktoś nią dysponuje; jeżeli ktoś jej nie ma, na ogół nie stanowi to przeszkody – grilluje się w ogródku a czasami nawet na balkonie. W przypadku balkonu, szczególnie w bloku, lepiej sprawdzi się grill elektryczny, który po prostu nie dymi, a co za tym idzie, nie przeszkadza sąsiadom.

Czy posiłki przygotowywane na grillu należą do zdrowych?

Spór trwa: pesymiści oskarżają grillowane mięso o właściwości rakotwórcze; optymiści twierdzą, że mięso z rusztu staje się mniej tłuste, a więc zdrowsze. Prawda jak to zwykle bywa leży gdzieś po środku, czyli można grillować, ale tylko pod pewnymi warunkami.

Do grillowania Polacy najchętniej wybierają mięso, co nie jest niczym złym, o ile nie jest ono nadmiernie tłuste. Najlepiej wybierać kurczaka, indyka, chudą wołowinę czy nie do końca doceniane u nas ryby. Warto zrezygnować z tłustego boczku czy kiełbas, zwłaszcza, gdy jesteśmy na diecie; wbrew pozorom, grillowanie nie pozbawi tych produktów całego tłuszczyku. Grill nie powinien być złożony jedynie z potraw mięsnych; warto przygotować sałatkę, chociażby popularną sałatkę grecką z fetą i świeżymi ziołami. Można również przygotować grillowane warzywa, na przykład cukinię lub bakłażan, podając je z sosem tzatziki lub dipem, na przykład czosnkowym. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów zarówno na grillowanie warzywa jak i na dipy.

Aby potrawy przygotowywane na grillu były zdrowe, trzeba koniecznie pamiętać o umyciu rąk przed ich przyrządzaniem; okazuje się, że często się o tym zapomina. Stąd bardzo krótka droga do biegunek, mdłości czy wymiotów, czyli po prostu zatrucia pokarmowego.

Mięso, które ma być zgrillowane, koniecznie musi być świeże oraz dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Niektórzy bakteriolodzy sugerują, aby nie nakłuwać surowego bądź półsurowego mięsa w czasie grillowania, gdyż w ten sposób do środka przyrządzanego kawałka mogą przedostać się bakterie.

Bardzo złym, chociaż często praktykowanym u nas zwyczajem jest trzymanie mięsa na poza lodówką, w upale, w oczekiwaniu na optymalną temperaturę grilla. W takich warunkach bakterie chorobotwórcze mają duże pole do popisu, biesiadnicy natomiast mają bardzo duże szanse na przykład na ból brzucha, wywołany zatruciem pokarmowym. Mięso powinno być wyjmowane z lodówki dopiero bezpośrednio przed przyrządzaniem. Kosztowanie marynaty, jeżeli jest w niej zanurzone surowe mięso, nie należy do dobrych pomysłów.

Nie powinno się grillować w pośpiechu

Nie powinno się grillować w pośpiechu; posiłek w gronie przyjaciół, na łonie natury, ma być formą relaksu, zbytni pośpiech natomiast zawsze sprzyja nadmiernemu zdenerwowaniu. Ważniejsze jest jednak to, że niedopieczone mięso może spowodować przykre dolegliwości. Warto zakupić specjalny termometr z nakłuwaczem, który pomoże sprawdzić, czy mięso na pewno nadaje się już do konsumpcji. Niedopieczone mięso jest produktem, którego absolutnie nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci; z tego też powodu uważa się, że grillowanie jest dla nich raczej niewskazane.

Ciężko odmówić sobie podczas biesiady wypicia choćby jednego piwka, ale warto się wstrzymać; alkohol w połączeniu z tłustym mięsem to bardzo duże obciążenie żołądka oraz wątroby. Rezygnacja z alkoholu pozwoli nam na uniknięcie dolegliwości takich jak zgaga, wzdęcia czy uczucia nadmiernej pełności.

Miłośnicy grillowanych ziemniaków mają niestety powody do zmartwień: przyrządzane w postaci pieczonej, grillowanej bądź smażonej wydzielają akrylami, związek, któremu przypisuje się działanie rakotwórcze. Akrylamid jest odpowiedzialny głównie za powstawanie raka macicy oraz jajników.

Koniecznie trzeba używać tacek aluminiowych

Koniecznie trzeba używać tacek aluminiowych, które zabezpieczają nasze mięso przed większością toksycznych związków, które powstają w trakcie grillowania, smażenia oraz w momencie, gdy wytopiony tłuszcz spada na węgiel. Warto marynować mięso przed wrzuceniem go na grill; obniża to zawartość powstających w  nim czasie grillowania rakotwórczych związków. Podobny efekt może dać również 30-90 minutowe podpieczenie mięsa w mikrofalówce,  na wysokich obrotach.

Znając te zasady i przestrzegając ich, możemy być pewni, że potrawy przyrządzone na grillu będą nie tylko smaczne, lecz również zdrowe. Zatem, jeśli tylko jesteśmy odpowiednio zaopatrzeni a pogoda nam sprzyja, możemy wybierać się na działkę i rozpalać grill. Smacznego!

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 443 artykuły
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*