Nagietek lekarski – Calendula Officinalis

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Nagietek jest nam bardziej znany jako popularna roślina ozdobna i niewielu z nas zdaje sobie sprawę ze kwiat ten jest cenionym przez stulecia surowcem zielarskim (jak i kulinarnym), co zresztą podkreśla jego pełna nazwa, czyli nagietek lekarski. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny Złożonych (Compositae) rosnąca w stanie naturalnym na Bliskim Wschodzie oraz rejonie Śródziemnomorskim.Nagietki osiągają wysokość 40-50 cm, ze szczytów rozgałęzionych łodyg wyrastają koszyczkowate kwiatostany. Cała roślina pokryta jest delikatnym gęstym owłosieniem, po roztarciu wydziela charakterystyczny balsamiczny zapach.

Łacińska nazwa Calendula wywodzi się od słowa, calendae co oznacza przez miesiące oznaczając ze roślina kwitnie przez kilka miesięcy. Ponieważ Calendula ma zwyczaj obracać się za słońcem ( podobnie ja słonecznik) zwana jest czasami Summer’s Bride oblubienica lata lub Solis Sponsa – oblubienica słońca. Wcześni chrześcijanie zwali ten kwiat Mary’s Gold ozdabiając nim statuetki Matki Bożej, nazwa ta zachowała się do dziś w języku angielskim jako Marigold. W dawnej tradycji ludowej kwiat nagietka był uważany za naturalny barometr. Gdy o godzinie  siódmej rano kwiaty były jeszcze słabo rozwinięte, oznaczało to ze w tym dniu będzie najprawdopodobniej padało.

Starożytni Rzymianie stosowali Nagietek, zmieszany z octem jako dodatek do mięs i sałat wierzono ze poprawia sen a nawet zwiększa chęć na amory. Calendula była również dobrze znana w starożytnym Egipcie, jak również w Indiach gdzie była czczona jako święte ziele używane w ceremoniach weselnych i religijnych.
Do celów leczniczych  zbiera się wyłącznie  kwiaty pełne (tzw. Języczkowe) o żywym pomarańczowym kolorze. Płatki zawierają nieszkodliwy dla zdrowia żółty barwnik często stosowany w zastępstwie drogiego szafranu.

plik50519a4f43954 Nagietek lekarski   Calendula Officinalis

Suszone kwiaty zawierają saponiny trojterpenowe podobne do zawartych w korzeniu żeń-szenia, flawonoidy, związki gorszkie, olejki eteryczne, ok.3% karatenoidow (likopen i ksanofil), śluzy, żywice, witaminy A,C i P oraz wiele innych związków. Zastosowanie kwiatów nagietka w lecznictwie jest niezmiernie szerokie.
Działa on przeciw zapalnie, żółciopędnie, rozkurczowo, moczopędnie, przeciw bakteryjnie i przeciw wirusowo, reguluje prace systemu krążenia jak również systemu trawiennego.
Poprawia przemianę materii. Używany jest w celu pobudzenia czynności wątroby, stymulacji wytwarzania żółci. Preparaty z Nagietka stosuje się również przy oparzeniach, stłuczeniach odmrożeniach, ranach po operacyjnych, nie gojących się żylakach, stanach zapalnych jamy ustnej gardła i powiek.
Przemysł kosmetyczny stosuje Nagietek do produkcji preparatów do kąpieli,środków zmiękczających skore oraz dodatek do kosmetyków.
Przez wielu zielarzy Nagietek uważany jest za zioło o nadzwyczajnej mocy leczniczej, o zastosowaniu nieomal uniwersalnym. Przekazywana z pokolenie na pokolenie wiara o przydatności Nagietka w walce z nowotworami została potwierdzona przez naukowców Rosyjskich, odkryli oni ze Calendula posiada zdolności hamujące wzrost nowotworów po przez zdolność eliminacji toksycznych zawiązków przemiany materii powodowanych wzrostem nowotworów a tym samym wzmocnienia systemu obronnego organizmu.
Wynikiem badań uczonych Rosyjskich było opracowanie leku KN, zawierającego w składzie sproszkowane koszyczki kwiatowe (0.25g) oraz witaminę PP (0. 10 g)
Również naukowcy Amerykańscy potwierdzili skuteczność Nagietka, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, po operacyjnym usunięciu nowotworu.
Do użytku wewnętrznego stosuje się napar z kwiatów, zalewając jedna łyżkę szklanka wrzątku, pijąc dwie trzy szklanki dziennie.
Do użytku zewnętrznego zwłaszcza przy trudno gojących się ranach, oparzeniach, zapalnych stanach gardła, można przyrządzić nalewkę alkoholową zalewając garść świeżych kwiatów 1 litrem alkoholu (wódki). Po 14 dniach nalewka jest gotowa do użytku.
W celach profilaktycznych zwłaszcza w kłopotach z układem trawiennym możemy
pić 1- 2 kieliszki wina Nagietkowego.

Wino z Nagietka

*2 litry kwiatów nagietka (Callenula officinalis)
*4 litry gotującej wody
*drobno posiekana skórka i sok z trzech tangerynek lub
   innych miękkich owoców cytrusowych
*drobno posiekana skórka i sok z jednej cytryny
*5 i pół szklanki cukru
*1 i ćwierć szklanki drobno posiekanych białych rodzynek 
*drożdże winne
*odżywka dla drożdży
Wypłukać kwiaty i umieścić je w szklanym naczyniu, zalać gotującą wodą.

Po ostudzeniu odlać trochę płynu do naczynia, dodać skórki z cytrusów i podgrzać do punktu wrzenia. Dodać cukier, mieszając aż do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury ok. 36 stopni ( temp. ciała) i przelać do pojemnika z kwiatami. Dodać rodzynki, sok z cytrusów oraz drożdże z odzywką. Przykryć i odstawić na 5 dni do fermentacji, mieszając dwa razy dziennie.
Odcedzić przelać do butli zaopatrzonej w rurkę fermentacyjna. Odstawić do zakończenia fermentacji. Po fermentacji przelać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w ciemnym chłodnym miejscu.
W identyczny sposób można przygotować wino stosując kwiaty mniszka lekarskiego.

%name Nagietek lekarski   Calendula Officinalis

Pospiesz się - Oferta Limitowana

297 zł 137 zł

Wypełnij formularz zamówienia preparatu CGA800 i schudnij natychmiast

ostatni dzień promocji:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz